Tots som creatius

Desenvolupar la creativitat personal és essencial per poder ser més nosaltres mateixos. La creativitat s’expressa diferent en cada persona, ja que tot som únics i diferents. Quan manifestem i expressem aquesta diferència és quan podem aportar noves idees al món, trobar maneres diferents de fer o d’actuar que poden solucionar un problema que fins ara no estava resolt, o fins i tot mostrar a altres persones que elles també poden deixar sortir la seva diferència.

La creativitat és el que ha fet avançar i créixer a la humanitat. Sorgeixen idees que mai abans s’havien vist i el món canvia perquè busquem la manera de posar-les en pràctica. La creativitat implica diferència i això aporta una riquesa molt gran a les persones i a la societat.

I què és la creativitat?

La creativitat és la capacitat que tots tenim de crear. Totes les persones som creatives, ja que per naturalesa sempre estem creant. La creativitat també és la capacitat que tenim de pensar i fer coses diferents, originals o noves. També és la capacitat d’associar idees que ja existeixen per crear-ne una de nova.

A mi també m’agrada veure la creativitat com la capacitat de veure les coses des de diferents punts de vista, per buscar l’estratègia que més ens serveixi davant una determinada situació.

Però avui en dia, en general, ens costa expressar la nostra diferència. Tenim una gran tendència a intentar fer el que fan els altres per sentir-nos acceptats i que més o menys som normals dins els estàndards socials. Molts vivim amb la idea que mostrar la nostra diferència ens pot comportar tenir problemes, ser criticats o inclús rebutjats.

A més a més creiem que la creativitat només pertany a artistes, dissenyadors o inventors. I que si no es destaca en aquestes àrees, la persona ja no és creativa. Hi ha moltíssimes persones que pensen que no son creatives, simplement perquè no saben dibuixar o pintar. I no tenen en compte que la creativitat es pot expressar en moltes altres àrees.

Què ha passat amb la nostra creativitat?

Ja de petits, el model de societat actual no afavoreix que desenvolupem la creativitat ni que acceptem i manifestem la nostra diferència. En general quan som petits creixem seguint instruccions i models prefixats i ens hem d’anar adaptant al que ens diuen que és correcte. I durant aquest procés trobem pocs espais on poder experimentar per nosaltres mateixos.

Per entrenar la creativitat necessitem experimentar amb les nostres idees i interessos, provar i equivocar-nos, i tornar-ho a provar sense la pressió d’aconseguir de forma immediata un resultat. Ja que quan es treballa creativament moltes vegades cal passar per tot un procés d’experimentació i aprenentatge per aconseguir plasmar una idea.

També ens trobem que tot el nostre aprenentatge està sotmès a avaluació. És un sistema molt pràctic per els adults que permet posar un llindar sobre el qual un alumne ha assolit o no els nostres objectius. Però hem de tenir en compte que no tots els nens necessiten assolir un determinat objectiu al mateix moment.

A més a més, el fet d’haver d’aprendre sota la pressió d’obtenir una nota que no ens faci sentir que hem fracassat, no ens permet donar-nos temps per experimentar, investigar o qüestionar-nos el per què, i sobretot ens desvia completament dels nostres interessos d’aprenentatge reals. Estudiem el que cal aprendre, i ens oblidem del que volem aprendre. Segurament per això hi ha tants nens que s’avorreixen a classe, perquè el sistema no permet treballar amb les motivacions d’aprenentatge de cadascú.

Després de molts anys, quan ja som adults la nostra creativitat sovint queda bloquejada:

  • Tenim por de fer-ho malament perquè creiem que només hi ha una forma correcte de fer-ho.
  • Tenim por d’equivocar-nos o fracassar perquè no hem après que l’error ens permet aprendre i avançar.
  • Tenim por de fer coses noves perquè no estem acostumats a experimentar, investigar i donar-nos temps per aprendre-ho.
  • Tenim por de ser criticats, jutjats, no acceptat o rebutjats perquè creiem que els altres ens han d’aprovar.

Tots podem fer el camí de retorn cap a la nostra creativitat. Només es tracta de donar-nos compte que podem canviar i començar a incorporar nous hàbits. Podem començar en permetre’ns jugar, experimentar i equivocar-nos, donar-nos temps per a nosaltres mateixos i pels nostres interessos, trobar moment per deixar sortir la nostra imaginació… i sobretot començar a valorar-nos a nosaltres mateixos sense la necessitat d’aprovació dels altres.

2015.11.04 Tots som creatius

Anuncis

Un pensament sobre “Tots som creatius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s